Mire jó az E-vitamin?

Az E-vitamin legfontosabb egészségvédő hatásai

Az E-vitamin erős antioxidáns tulajdonsággal rendelkező, zsírban oldódó vitamin. Természetes antioxidáns hatása révén védi a szervezetet a szabadgyökök káros hatásaitól, hozzájárul a bőr egészségének megőrzéséhez, segíti a sejtkommunikációt. Lássuk, milyen jótékony hatásokkal bír még az E-vitamin!

1. Antioxidáns hatás: A szabadgyökök olyan molekulák, melyek természetes módon jelen vannak szervezetünkben, bizonyos külső hatásokra (pl. dohányzás, légszennyezés, sugárzás) azonban nagy mértékben elszaporodhatnak, mely számos negatív következménnyel jár: károsítjáka sejtmembránt, a DNS- és a fehérjéket, mely betegségek kialakulásához vezethet. Az antioxidáns hatású anyagok felveszik a harcot a szabadgyökökkel, csökkentve/semlegesítve azok káros hatásait - ezáltal hozzájárulva szervezetünk egészségének megőrzéséhez.

2. Védi a szívet, ugyanis szabadgyök-fogó hatása révén óvja a szív koszorúereit a károsodástól: ezáltal segíthet az érelmeszesedés megelőzésében. Támogatja a vörösvértestek termelődését, az erek tágulását; megelőzi a véralvadást, gátolja a vérrögképződést.

3. Hozzájárul a bőr egészségének megőrzéséhez (nem véletlenül nevezik a szépség vitaminjának is), továbbá elősegíti a sebek gyógyulását is. 

4. Fontos szerepet játszik a férfi termékenységének megőrzésében, nőknél pedig elősegíti a magzat védelmét (hiánya a terhesség károsodását, a magzat méhen belüli elhalását válthatja ki).

Mennyi E-vitaminra van szükség?

Egy felnőtt átlagos E-vitamin szükséglete 15 mg. Ez az érték szoptatás idején 19 mg-ra nő.

Az E-vitamin hiánya (noha az E-vitamin hiány kialakulása egészséges személyek esetén igen ritka) a zsír megemésztésével és felszívódásával kapcsolatos problémákhoz vezethet, lásd: Crohn-betegség, cisztás fibrózis, illetve egyéb, ritka genetikai betegségek. 

Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, legjobb felszívódásához tehát értelemszerűen zsírok szükségesek. Ennek megfelelően, étrend-kiegészítőként történő alkalmazása esetén mindenképpen étkezés közben vegyük magunkhoz, ellenkező esetben nem szívódik fel megfelelően.

Mandula

Miben van E-vitamin? Melyek az E-vitamin legjobb élelmi forrásai?

Az E-vitamin legjobb természetes élelmi forrásai a növényi olajok (búzacsíra-, napraforgó- pórsáfrányolaj, szójabab olaj), a dió- és magfélék (legmagasabb E-vitamin tartalommal a mandula, a földimogyoró és a mogyoró) és a zöld leveles zöldségek (spenót, brokkoli, sütőtök, kaliforniai paprika, spárga, répa, cékla zöldje).

E-vitamin étrend-kiegészítők

A komplex, tápanyagokban gazdag étrend betartásával ideális esetben elegendő E-vitaminhoz juttatjuk szervezetünket. A nem megfelelő étrend, illetve egyes egészségügyi állapotok esetén azonban indokolt lehet valamilyen E-vitamin étrend-kiegészítő alkalmazása.

E-vitamin étrend-kiegészítők - E-vitamin kapszula, tabletta vagy csepp - kezdenénk alkalmazni, mindenképpen konzultáljunk kezelőorvosunkkal, ugyanis az E-vitamin étrend-kiegészítők szedése egyes egészségügyi állapotok esetén kifejezetten kerülendő lehet!

Felhasznált forrás: National Institutes of Health - Office of Dietary Supplements, Vitamin E Fact Sheet for Consumers https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-Consumer/

Egészséges termékek itt
Újdonság

Caleido E-vitamin 400 NEgélkapszula (60 db)

Caleido E-vitamin 400 NE gélkapszula (60 db)

Antioxidáns tulajdonsága révén csökkentheti az oxidatív stresszt a szervezetben, valamint jótékony hatással lehet a bőrre is.

Ár: 1780 Ft
Megnézem

E-vitamin 400IUlágyzselatin kapszula 60db

E-vitamin 400IU lágyzselatin kapszula 60db

Az E-vitamin természetes antioxidáns. Az E-vitamint sok esetben a szépség vitaminjának is nevezik, amely számos jótékony hatással rendelkezik.

Ár: 2350 Ft
Megnézem

E-vitamin 400 IU kapszula60 db (BioCo)

E-vitamin 400 IU kapszula 60 db (BioCo)

Az E-vitamin hozzájárulhat a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez

Ár: 3690 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!