Az A-vitamin (retinol) számos élettani folyamat elengedhetetlen összetevője. Támogatja az immunrendszer erősségét, hozzájárul a látás minőségének megőrzéséhez, részt vesz a sejtnövekedés és a sejtosztódás folyamataiban, továbbá támogatja a reprodukciós folyamatokat.
A vitaminok kategóriáján belül a zsírban oldódó vitaminok közé soroljuk, ezen kívül az antioxidánsok kategóriájába is beletartozik.
Az A-vitamin legjobb élelmi forrásai a zöldségek - különösen a répa, édesburgonya, kelkáposzta, spenót, télitök -, a gyümölcsök - mangó, sárgadinnye, grapefruit, görögdinnye, papaya -; továbbá a hal- és húsfélék (kiemelten a marha-, liba és báránymáj, a májkolbász, valamint legmagasabb A-vitamin tartalommal a csukamájolaj), a kecske- és a cheddar sajt, valamint a főtt tojás.
Egyes betegségek (hasnyálmirigyproblémák, szembetegségek, kanyaró) megnövelik a szervezet A-vitamin szükségletét, ilyen esetekben szükség lehet a vitamin mesterséges úton, étrend-kiegészítőként történő pótlására. Ajánlott lehet étrend-kiegészítők szedése azoknak is, akik nem jutnak táplálkozás útján elég A-vitaminhoz.
Minden esetben fontos konzultálni kezelőorvosunkkal A-vitamin étrend-kiegészítők szedése előtt, orvosunk ugyanis kórtörténetünk és a lehetséges gyógyszerkölcsönhatások ismeretében nyújt számunkra segítséget meghatározni a megfelelő beviteli mennyiséget. Alkoholfogyasztás és veseproblémák esetén a figyelmeztetést fokozottan hangsúlyozzuk!
Kis mérető, könnyen lenyelhető tabletta - Magas dózisú hatóanyag-tartalommal
A zsírban oldódó D3-, K2- és A-vitaminok hatékonyan segítik egymás hasznosulátá szervezetünkben.