Mire jó az A-vitamin?

A-vitamin legfontosabb feladatai

Az A-vitamin (retinol) számos élettani folyamat elengedhetetlen összetevője. Támogatja az immunrendszer erősségét, hozzájárul a látás minőségének megőrzéséhez, részt vesz a sejtnövekedés és a sejtosztódás folyamataiban, továbbá támogatja a reprodukciós folyamatokat.

A vitaminok kategóriáján belül a zsírban oldódó vitaminok közé soroljuk, ezen kívül az antioxidánsok kategóriájába is beletartozik.

A-vitamin

A-vitamin természetes forrásai

Az A-vitamin legjobb élelmi forrásai a zöldségek - különösen a répa, édesburgonya, kelkáposzta, spenót,litök -,  a gyümölcsök - mangó, sárgadinnye, grapefruit, görögdinnye, papaya -; továbbá a hal- és húsfélék (kiemelten a marha-, liba és báránymáj, a májkolbász, valamint legmagasabb A-vitamin tartalommal a csukamájolaj), a kecske- és a cheddar sajt, valamint a főtt tojás.

Fontos tudni az A-vitaminról

Egyes betegségek (hasnyálmirigyproblémák, szembetegségek, kanyaró) megnövelik a szervezet A-vitamin szükségletét, ilyen esetekben szükség lehet a vitamin mesterséges úton, étrend-kiegészítőként történő pótlására. Ajánlott lehet étrend-kiegészítők szedése azoknak is, akik nem jutnak táplálkozás útján elég A-vitaminhoz.

Minden esetben fontos konzultálni kezelőorvosunkkal A-vitamin étrend-kiegészítők szedése előtt, orvosunk ugyanis kórtörténetünk és a lehetséges gyógyszerkölcsönhatások ismeretében nyújt számunkra segítséget meghatározni a megfelelő beviteli mennyiséget. Alkoholfogyasztás és veseproblémák esetén a figyelmeztetést fokozottan hangsúlyozzuk!

 

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!