Az alábbi kérdezz-felelekben összeszedtük a B12-vitaminnal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Lássuk, milyen módokon járul hozzá szervezetünk védelméhez!
- A B12-vitamin hozzájárul az immunrendszer erősségének megőrzéséhez.
- Elősegíti az idegrendszer egészségének megőrzését.
- Támogatja a megfelelő vérképzést. Elengedhetetlen a sejtmegújuláshoz, különösen a vörösvérsejtek létrejöttéhez.
A B12-vitamin hiánya esetén felmerülhetnek idegrendszeri tünetek: memóriazavarok, depresszió, súlyos esetekben viselkedésbeli zavarok; a hiányállapot továbbá vérszegénységhez, csontanyagcsere-problémákhoz és alvászavarokhoz is vezethet. A szükségesnél alacsonyabb B12-bevitel továbbá termékenységi problémákat is okozhat.
Szervezetünk nem termel B12-vitamint, így azt táplálék útján kell pótolnunk. A megfelelő beviteli mennyiség elérésében segítségünkre lehetnek a jó minőségű B12-vitamin vagy a multivitamin étrend-kiegészítők.
Felnőttek számára a napi minimum beviteli mennyiség 2,4 μg - várandósság alatt 2,6 μg, szoptatás alatt pedig 2,8 μg.
Mivel a B12-vitamin a vízben oldódó vitaminok közé tartozik, így a túladagolás veszélye meglehetősen alacsony - a felesleg a vizelettel együtt távozik -, az 1-2000 μg-os bevitel esetén azonban már jelentkezhetnek a hipervitaminózis tünetei. A B12-vitamin étrend-kiegészítőként való pótlása előtt konzultáljon kezelőorvosával, aki egészségügyi állapotának megfelelően segít meghatározni az egyéni napi beviteli mennyiséget.
A B12-vitamin legnagyobb mennyiségben a hús- és halfélékben van jelen. Jó élelmi források a lazac, a kagyló, a tonhal és a csirkehús, különösen jó B12-tartalommal bír továbbá a marhamáj.
A tej, a cheddar sajt és a sima, zsírszegény joghurt fogyasztásával is B12-höz juttathatunk, noha ezek a hús- és halféléknél kevesebb B12-tartalommal bírnak. A B12-vitamin természetes élelmi forrásai forrásai közé tartozik továbbá a tojás is.
A B12-vitamin növényi eredetű élelmi forrásai közé tartozik a teljes kiőrlésű gabona, a dúsított növényi tejek* (mandula-, kókusz-, rizs- és szójatej), a dúsított reggeli müzlik* és a spirulina alga.
*: A dúsított élelmiszerek olyan hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, melyek az adott élelmiszerben természetes módon nincsenek jelen.
Magas dózisú, tablettánként 1000 μg B12-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény
A B12- vitamin felszívódása és hasznosulása a szervezetben egy nagyon komplex folyamat eredménye. Számos tényező együttállása kell a leghatékonyabb vitamin pótláshoz úgy, mint a megfelelő erősségű gyomorsav, hasnyálmirigy enzimek, egészséges bélrendszer, megfelelően érzékeny receptorok és kalcium jelenléte, hogy csak néhányat említsünk.