Mire jó a B12-vitamin?

Az alábbi kérdezz-felelekben összeszedtük a B12-vitaminnal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Lássuk, milyen módokon járul hozzá szervezetünk védelméhez!

1. Melyek a B12-vitamin legfontosabb feladatai?

- A B12-vitamin hozzájárul az immunrendszer erősségének megőrzéséhez.

- Elősegíti az idegrendszer egészségének megőrzését.

- Támogatja a megfelelő vérképzést. Elengedhetetlen a sejtmegújuláshoz, különösen a vörösvérsejtek létrejöttéhez.

2. Milyen tünetekkel jár a B12-vitamin hiány?

A B12-vitamin hiánya esetén felmerülhetnek idegrendszeri tünetek: memóriazavarok, depresszió, súlyos esetekben viselkedésbeli zavarok; a hiányállapot továbbá vérszegénységhez, csontanyagcsere-problémákhoz és alvászavarokhoz is vezethet. A szükségesnél alacsonyabb B12-bevitel továbbá termékenységi problémákat is okozhat.

Szervezetünk nem termel B12-vitamint, így azt táplálék útján kell pótolnunk. A megfelelő beviteli mennyiség elérésében segítségünkre lehetnek a jó minőségű B12-vitamin vagy a multivitamin étrend-kiegészítők.

3. Mennyi a napi B12-vitamin beviteli szükséglet?

Felnőttek számára a napi minimum beviteli mennyiség 2,4 μg - várandósság alatt 2,6 μg, szoptatás alatt pedig 2,8 μg.

4. Lehet-e túladagolni a B12-vitamint?

Mivel a B12-vitamin a vízben oldódó vitaminok közé tartozik, így a túladagolás veszélye meglehetősen alacsony - a felesleg a vizelettel együtt távozik -, az 1-2000 μg-os bevitel esetén azonban már jelentkezhetnek a hipervitaminózis tünetei. A B12-vitamin étrend-kiegészítőként való pótlása előtt konzultáljon kezelőorvosával, aki egészségügyi állapotának megfelelően segít meghatározni az egyéni napi beviteli mennyiséget.

5. Melyek a B12-vitamin legjobb élelmi forrásai?

A B12-vitamin legnagyobb mennyiségben a hús- és halfélékben van jelen. Jó élelmi források a lazac, a kagyló, a tonhal és a csirkehús, különösen jó B12-tartalommal bír továbbá a marhamáj.

A tej, a cheddar sajt és a sima, zsírszegény joghurt fogyasztásával is B12-höz juttathatunk, noha ezek a hús- és halféléknél kevesebb B12-tartalommal bírnak. A B12-vitamin természetes élelmi forrásai forrásai közé tartozik továbbá a tojás is.

A B12-vitamin növényi eredetű élelmi forrásai közé tartozik a teljes kiőrlésű gabona, a dúsított növényi tejek* (mandula-, kókusz-, rizs- és szójatej), a dúsított reggeli müzlik* és a spirulina alga.

A shiitake gomba szintén jó B12-forrás.

*: A dúsított élelmiszerek olyan hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, melyek az adott élelmiszerben természetes módon nincsenek jelen.

Egészséges termékek itt
Újdonság

BioCo B12-vitamin 1000mcg 60db

BioCo B12-vitamin 1000 mcg 60db

Magas dózisú, tablettánként 1000 μg B12-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény

Ár: 2490 Ft
Megnézem

WTN B12-vitamin komplexcsepp 20ml

-9% WTN B12-vitamin komplex csepp 20ml

A B12- vitamin felszívódása és hasznosulása a szervezetben egy nagyon komplex folyamat eredménye. Számos tényező együttállása kell a leghatékonyabb vitamin pótláshoz úgy, mint a megfelelő erősségű gyomorsav, hasnyálmirigy enzimek, egészséges bélrendszer, megfelelően érzékeny receptorok és kalcium jelenléte, hogy csak néhányat említsünk.

Ár: 4880 Ft
5390 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!