Mire jó a citromfű tea?

Citromfű tea jótékony hatásai

A citromfű(Melissa officinalis) tea finom, aromás gyógyital, mely számos jótékony egészségvédő hatással rendelkezik. Az alábbiakban összegezzük, milyen módon járulhat hozzá a citromfű tea egészségünk védelméhez.

Nyugtató hatás: A citromfű tea nyugtató hatású, segíthet a stressz és a szorongás enyhítésében. Ez a hatás annak köszönhető, hogy a citromfűben található vegyületek hatással vannak az agyban lévő nyugtató idegrendszerre.

Emésztést segítő hatás: A citromfű tea segítséget nyújthat az emésztési, emésztőrendszeri problémák enyhítésében, mint például a puffadás, a hasmenés és a hasi fájdalom.

Gyulladáscsökkentő hatás: A citromfűben található vegyületek, például a rozmarinsav és a koffeinsav, hatékony gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Ezért a citromfű tea segíthet enyhíteni az ízületi gyulladás és egyéb gyulladásos betegségek tüneteit.

Immunrendszer erősítő hatás:Immunerősítő hatóanyagai révén segíthet megvédeni a szervezetet a különféle betegségektől.

Alvást segítő hatás: A citromfű tea nyugtató hatásának köszönhetően segít a könnyebb elalvásban, valamint javíthatja az alvás minőségét.

Frissítő hatás: A citromfű tea frissítő hatású, javíthatja az éberségi szintet.

Citromfű tea

Citromfű termesztése

... avagy a legfontosabb tudnivalók, mielőtt citromfű-termesztéshez fognánk otthonunkban, kertünkben.

Földkeverék: A citromfűnek megfelelő szellőzésre és jó vízelvezetésre van szüksége. Vegyünk egy nagyobb virágcserépet vagy földbeültető edényt, töltsük bele a megfelelő mennyiségű tápanyagban gazdag virágföldet.

Ültetés: A citromfű magról, dugványról vagy palántáról ültethető. Ha magot használunk, áztassuk be előzetesen egy-két órára. A magokat kb. 5 mm mélyre helyezzük a talajba, és 30-45 cm távolságra ültessük el őket egymástól. Ha dugványt vagy palántát használunk, ültessük el a talajba az előre elkészített ültetőgödörbe.

Milyen gyakran locsoljuk?A citromfű talaját rendszeresen tartsuk nedvesen, de ne áztassuk el. A föld felső rétegének kiszáradása után locsoljuk meg az növényt alaposan. A citromfű szereti a nedvességet, de ne álljon túl sokáig vízben, mert az károsíthatja a gyökereket.

Fény és hőmérséklet:A citromfű szereti a meleget és a napfényt. A legjobb eredmények elérése érdekében helyezzük a növényt olyan helyre, ahol legalább napi 6-8 óra napfény éri. A citromfű 20-25 Celsius fok közötti hőmérsékletet igényel.

Így ápoljuk a citromfüvet:Növekedése során rendszeresen távolítsuk el a szárak alsó leveleit, hogy megelőzzük a penészképződést és a betegségeket. Az elszáradt szárakat vágjuk le az aljánál. Ha a növény túl nagyra nő, érdemes visszavágni a hajtásokat, hogy sűrűbb és ágazóbb legyen.

A citromfű betakarítása:A citromfű leveleit frissen vagy szárítva használhatjuk fel. A leveleket a növény növekedése során bármikor szedhetjük. Azonban a növény a legnagyobb mennyiségű olajat és ízanyagot tartalmazza virágzás előtt, így ebben az időszakban ajánlott a betakarítás.

Citromfű olaj

Mire jó a citromfű olaj?

A citromfű olaj alkalmazása - a citromfű teához hasonlóan - számos esetben segítséget nyújthat számunkra: antibakteriális és antivirális, nyugtató, fájdalomcsillapító hatása mellett az emésztési problémák enyhítésében is hasznos lehet. 

Fontos megjegyezni, hogy a citromfű olajat nem szabad belsőleg alkalmazni, és az alkalmazása előtt mindig konzultálni kell egy szakemberrel. Az olaj bőrön történő alkalmazása előtt pedig érdemes végezni egy bőrpróbát, hogy kizárjuk az allergiás reakciók lehetőségét.

Egészséges termékek itt

Mecsek Citromfű tea 25 x1g

Mecsek Citromfű tea 25 x 1g

Nyugtató és görcsoldó hatású. Idegesség okozta gyomor- és bélpanaszokra, fejfájásra, szívpanaszra hatásos. Epehajtó.

Ár: 595 Ft
Megnézem

MediNatural indiaicitromfű illóolaj 10 ml

-9% MediNatural indiai citromfű illóolaj 10 ml

Gyulladásgátló, antivirális, antibakteriális, antimikotikus, bőrön pórusösszehúzó hatású, dezodoráló, rovarűző.

Ár: 1385 Ft
1515 Ft
Megnézem

Mecsek Citromfű tea 40g

Mecsek Citromfű tea 40g

Nyugtató és görcsoldó hatású. Idegesség okozta gyomor- és bélpanaszokra, fejfájásra, szívpanaszra hatásos.

Ár: 395 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!