A kerti mák (Papaver somniferum) a boglárkavirágúak (Ranunculales) rendjébe, azon belül a mákfélék (Papaveraceae)családjába tartozó - utóbbinak névadója is - növényfaj. A hagyományos magyar konyhaművészet fontos alkotóeleme, használatos azonban jótékony egészségvédő hatásaiért is.
Gyakori feldolgozási módja a mákolaj, melyet alkalmazhatunk sütéshez, főzéshez és a napi szépségápolási rutin gazdagításához is. Az alábbiakban összegyűjtjük, milyen jótékony hatásai lehetnek a mákolajnak szervezetünkre.
1. Jó hatással van a szív- és érrendszerre: A mákolajban található mono- és többszörösen telítetlen zsírsavak segítenek csökkenteni a koleszterinszintet és a vérnyomást, ezáltal segítve a szív- és érrendszer egészségének megőrzését.
2. Gyulladáscsökkentő hatású:A mákolajban található omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, így javíthatják az ízületi gyulladás és a bélgyulladás tüneteit.
3. Segíthet a cukorbetegség kezelésében: A mákolajban található magas fehérje- és rosttartalom segítheti a vércukorszint szabályozását.
4. Javíthatja az agyműködést: A mákolajban található zsírsavak fontosak az agyműködés szempontjából, és a rendszeres fogyasztása segíthet javítani a koncentrációt és a memóriát.
5. Segíthet a bőr egészségének megőrzésében:A mákolajban található E-vitamin segíthet megőrizni a bőr egészségét, valamint véd a káros UV sugarak ellen.
6. Segíthet az emésztésben: A mákolajban található rostok elősegíthetik a megfelelő emésztést, és csökkenthetik az emésztési problémákat, például a székrekedést.
A mák sajátos aromájával jó kiegészítője lehet salátáknak és salátaönteteknek, turmixoknak, müzliknek, süteményeknek és tésztaételeknek is. Az ínyencek sajttal is kombinálhatják!
Az alacsony koleszterintartalmú diétához kifejezetten ajánlott. A koleszterinszintre gyakorolt jótékony hatása mellett színesebbé- és változatosabbá tehetjük étrendünket a mákolaj különleges aromájával.
A mákolaj külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható. A fentebb bemutatott egészségvédő hatásaiért a mákolajat alkalmazhatjuk kúraszerűen, önmagában fogyasztva vagy valamilyen ételhez (smoothie, tésztafélék, készételek) hozzáadva. A mákolaj eredeti, jótkéony hatásait hőkezelés nélkül tartja meg!
Külsőleg bőr- és hajápolásra is felhasználhatjuk, illetve masszázsolajnak is alkalmas.
Étrend-kiegészítőként történő alkalmazása esetén először konzultáljunk kezelőorvosunkkal. Fontos továbbá megjegyezni, hogy a mákolaj jótékony hatása nem helyettesítheti a kiegyenesúlyozott, tápanyagokban gazdag étrendet. Ugyan hatóanyagokban gazdag anyagról beszélünk, önmagában nem képes megoldani egészségügyi problémáinkat.
Kis méretű tabletta, színezékmentes, nyeléskönnyítő bevonattal, mely elfedi a B6-vitamin keserű ízét
A készítmény kifejezetten szerves kötésű magnéziumot tartalmaz (magnézium-citrát formában), mely jó hasznosulással rendelkezik.