Mire jó a K2-vitamin?

K2-vitamin előnyei

A K2-vitamin fontos szereppel bír a véralvadásban és a csontok egészségének megőrzésében, ezen kívül számos élettani folyamatban játszik szerepet, például a karboxiláz nevű enzim koenzimeként is funkcionál.

K2-vitamin források - Hogyan pótoljuk a K2-vitamint szervezetünkben?

A K2-vitamin számos élelmiszerben jelen van, ideális esetben a megfelelő táplálkozás esetén így elegendő K2-vitaminhoz juttathatjuk szervezetünket, étrend-kiegészítők alkalmazása nélkül is. A K2 legjobb élelmi forrásai a zöldleveles zöldségek, például a spenót, a kelkáposzta, a brokkoli és a káposzta; a növényi olajok; egyes gyümölcsfélék, például az áfonya és a füge; továbbá a húsok, a sajt, a tojás és a szójabab.

Kiemelten magas K2-vitamin tartalommal rendelkezik a japán gasztronómia egyik közismert étele, a natto, melynek alapját a szójabab képezi.

K2-vitamin

K2-vitamin hiány

A K2-vitamin hiánya viszonylag ritkán alakulhat ki, előfordulása azonban komoly egészségügyi következményekkel jár: véralvadási problémákhoz, továbbá a csonterősség csökkenéséhez, akár csontritkuláshoz is vezethet. A K2-vitamin hiány kialakulását elősegítik egyes betegségek is, például a cisztás fibrózis, a cöliákia, a fekélyes vastagbélgyulladás és a rövidbél-szindróma, továbbá a bariátriai (testsúlycsökkentő) műtétek is kockázati tényezőnek számítanak.

K2-vitamin és gyógyszerek kölcsönhatása

A K-vitaminnak nincsenek ismert mellékhatásai, kölcsönhatásba léphet azonban egyes gyógyszerekkel, például a warfarinnal (vérhígító hatású gyógyszer). A heteken át tartó antibiotikum-kúra befolyásolhatja a szervezetben lévő K-vitamin szintet, az antibiotikumok ugyanis elpusztítanak olyan baktériumokat is, melyek hozzájárulnak a K-vitamin termelődéséhez. Bizonyos epesavmegkötő gyógyszerek szintén csökkenthetik testünk K-vitamin szintjét, főleg éveken át tartó szedésük esetén.

A felsorolt gyógyszertípusok listája nem teljeskörű, egyéb készítmények is befolyással lehetnek a K-vitamin felszívódására.

Napi K2-vitamin szükséglet

Az ajánlott beviteli mennyiség a következőképpen alakul:

Születéstől 6 hónapos korig: 2.0 mcg
7–12 hónap: 2.5 mcg
1–3 év: 30 mcg
4–8 év: 55 mcg
9–13 év: 60 mcg
19 éves és annál idősebb férfiak: 120 mcg
19 éves és annál idősebb nők: 90 mcg
Várandós vagy szoptató tinédzserkorú nők: 75 mcg
Várandós vagy szoptató felnőtt nők: 90 mcg

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!