Mire jó a cink?

Cink

A cink az emberi szervezet számára létfontosságú ásványi anyag, számos élettani folyamat fontos alkotóeleme. A következő jótékony, egészségvédő hatásokkal járulhat hozzá szervezetünk erősségének megőrzéséhez:

Immunrendszer támogatása:A cink hozzájárulhat az immunrendszer megfelelő működéséhez, elősegítheti a sejtek növekedését és javíthatja a sejtek anyagcseréjét. A cink hiánya gyengítheti az immunrendszert, és növelheti a fertőzések kockázatát.

Sebgyógyulás: A cink nélkülözhetetlen az új sejtek képződéséhez és a sebek gyógyulásához. A cink hiánya csökkentheti a sebgyógyulási sebességet, és növelheti a sebfertőzések kockázatát.

Látás:A cink hozzájárulhat a retina egészségének megőrzéséhez, és fontos szereppel bír a látás fenntartásában.

Cukorbetegség:A cink szerepet játszhat a cukorbetegség kezelésében, mivel segíti a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek működését és a vércukorszint szabályozását.

Termékenység:A cink szerepet játszik a férfiak és nők reproduktív egészségében. A cink hiánya csökkentheti a sperma minőségét és mennyiségét, és a nők esetében zavarokat okozhat a menstruációs ciklusban.

Érzékszervek:A cink hozzájárul az ízleléshez és a szagláshoz, és segíti a bőr, haj és köröm egészségének megőrzését.

Mentális egészség:A cink szerepet játszik a mentális egészség fenntartásában, és a hiánya összefüggésbe hozható a stresszre és a depresszióra való érzékenységgel.

Csontok egészsége: A cink hozzájárulgat a csontok egészségéhez, továbbá elősegítheti a csonttömeg növekedését.

Cink

Mennyi cinkre van szükségem?

A cink ajánlott napi beviteli mennyisége felnőtt nők esetén 8 mg, férfiak esetén 11 mg. Várandósság és szoptatás alatt a napi cinkbevitel szükséges mennyisége nő.

Hat hónapos korig 2 mg, 7 hónapos kortól 3 éves korig 3 mg, 4-től 8 éves korig 5 mg, míg 9-13 éves korig 8 mg a szükséges beviteli mennyiség naponta. Tinédzszer lányok esetében 8 mg-mal, tinédzser fiúk esetében napi 11 mg-gal kell számolnunk.

Cinket tartalmazó élelmiszerek

Az osztriga jelentős mennyiségű cinket tartalmaz (85 g osztrigában 32 mg cink van, ami a napi cinkbeviteli szükséglet 291%-át fedezi!), a legjobb cinkforrások továbbá a húsok, a halak és a tenger gyümölcsei (például a rák és a homár).

Kisebb mennyiségben tartalmaz cinket a tojás, a tejtermékek és a teljes kiőrlésű gabonák, valamint a bab, a dió, valamint egyéb zöldség- és gyümölcsfélék.

A növényi eredetű élelmi források jóval kevesebb tartalmaznak cinket - ide sorolhatók a bab, a dió, a teljes kiőrlésű gabonák, a tojás és a tejtermékek.

A cinkhez továbbá a dúsított élelmiszereken keresztül is juthatunk.

 

 

Egészséges termékek itt
Újdonság

Freyagena Balance ProbioTRI-Cink 60db

Freyagena Balance Probio TRI-Cink 60db

Háromféle szerves cink egyedülálló keverékével, gyomorsavat túlélő baktériumokkal és egyéb értékes hatóanyagokkal.

Ár: 6390 Ft
Megnézem
Újdonság

Caleido CINK kapszula 60db

Caleido CINK kapszula 60 db

A cink pótlása javíthatja az immunitást, a vércukorszintet, valamint a szem, a szív és a bőr egészségét.

Ár: 1995 Ft
Megnézem
Újdonság

BioCo Lizin C+CinkKomplex 30db

BioCo Lizin C+Cink Komplex 30db

L-lizint, C-vitamint és szerves kötésű cinket tartalmaz.

Ár: 2490 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!