A Moringa oleifera (lóretekfa, tormafa, murungai, a továbbiakban: moringa) egy Észak-Indiában őshonos, szárazságtűrő, gyorsan növekvő fa. Az értékes hatóanyagokban gazdag moringa egy ún. „multi-purpose” növény, azaz számos különféle módon felhasználható. Szinte minden része emberi fogyasztásra alkalmas, legyen szó virágáról, terméséről, gyökeréről, leveléről vagy kérgéről.
Vitamin- és ásványianyag-tartalmát tekintve legnagyobb arányban A-, C- és E-vitaminokat, továbbá vasat, kalciumot és káliumot tartalmaz. A moringa ezen kívül fehérjék és aminosavak forrása is.
Antioxidáns összetevői (ide sorolhatók többek között a felsorolt A-, C- és E-vitaminok) révén hozzájárulhat immunrendszerünk védelméhez. Az antioxidánsok rendkívül fontos szerepet töltenek be az egészségmegőrzésben: megkötik és semlegesítik a szabadgyököket, mely anyagok a szervezetünkben jelenlévő oxidációs folyamatok káros melléktermékei.
Az oxidatív stressz szervezetünk minden molekulájára hatással van, többek között gyorsítja az öregedési folyamatokat, fokozza a betegségek kialakulásának (például szív- és érrendszeri betegségek) kockázatát, összességében véve gyengíti azimmunrendszert. Az antioxidánsok felveszik a harcot az oxidatív stressz-szel szemben, védve szervezetünket.
Gyulladáscsökkentő hatóanyagai révén hozzájárulhat a krónikus, gyulladásos betegségek, például a cukorbetegség kezeléséhez. Egyes források szerint támogathatja az ízületek és a szív védelmét.
Hagyományos felhasználását tekintve a moringa szinte minden részét felhasználhatjuk: a moringa gyökerét fűszerként vagy tea készítésére, magolaját az olívaolaj helyettesítésére, virágát különleges nassolnivalóként alkalmazhatjuk.
A bioboltok polcain a moringát por és kapszula/tabletta étrend-kiegészítők formájában találhatjuk meg. A moringa port felhasználhatjuk tea készítésére, hozzáadhatjuk különféle ételekhez, például salátákhoz, tésztafélékhez vagy főtt rizshez. A moringa kapszula praktikus megoldás azok számára, akik nem szeretnének a por étrend-kiegészítő felhasználásával bajlódni vagy nem kedvelik annak ízét.
Magas ásványianyag és fehérjetartalmú energizáló vitaminkomplex. A moringa levelek tartalmazzák a legtöbb szükséges vitamint, ásványi anyagot, fehérjét, karotinoidot és szénhidrátot.
A BioMenü BIO Moringa por a fa levelének őrleménye, amely több mint 90 létfontosságú vitamin, ásványi anyagok és tápanyagok kitűnő forrása.